Levytangot, jokaisen kuntosalin perusta

Levytangot, jokaisen kuntosalin perusta
5. elokuuta 2021 55 näyttöä 2 min luku
Levytangot, jokaisen kuntosalin perusta

Muutama vuosi sitten kun keksin haluavani oman kotikuntosalin, ei minulla ollut aavistustakaan mihin mittasuhteisiin kotisalini tulisi vielä paisumaan - ja miten laadukkaita välineitä sinne tulisin hankkimaan. Ihan ensimmäinen ajatus oli, että hankin levytangon, painosarjan ja kyykkyhäkin – mahdollisimman halvalla. Siitä se homma sitten lähtikin aika nopeasti lapasesta ja noista ensimmäisistä välineistä ei ole enää jäljellä kuin muisto... Nykyisin kotisalini välineistö on melko lailla kattava, mutta edelleen sen perusta ovat laadukkaat ATX:n levytangot ja levypainot.

Bars

Ensimmäiset levytangot

Ensimmäinen levytankoni aikoinaan oli jokin mahdollisimman halpa tanko, joka oli jäykkä ja heikosti laakeroitu. Jotenkin kuvittelin, ettei sillä ole niin väliä, mutta aika nopeasti huomasin eron ”oikeilla kuntosaleilla” käyttämiini levytankoihin. Ei siinä sitten kovin pitkään mennyt, kun päätin hankkia omalle kotisalillenikin kunnon tangon. Jonkin aikaa googlailtuani ja asiaan perehdyttyäni päädyin tilaamaan Gofitness Megastoresta ATX:n Ram Bar -tangon, jossa laakerointi on huippuluokkaa ja tangon joustavuus jotain ihan muuta kuin aiemmassa halpistangossani.

Myöhemmin hankin myös ATX painonnostotangon yhdessä täysikumisten bumber painojen kanssa. Ne toimivat erinomaisena yhdistelmänä kaikkeen sellaiseen treenaamiseen, jossa painoja pudotellaan ja kolistellaan (crossfit, painonnosto). Tuossa vaiheessa olin laittanut kotisalin lattiankin uusiksi ja tuolla "painonnostoalueella" kumimaton alla oli 3 cm paksut kumilevyt, joten painoja sai pudotella ihan rauhassa.

Erikoistangot

Special Bars

Seuraavaksi hankin kotisalille pari erikoisempaa tankoa, paksumman fat bar -tangon ja erikoismuotoillun SSB-kyykkytangon. SSB-tangolla kyykkäämiseen tulee ihan uutta ulottuvuutta. Asento on vakaa ja tanko pysyy paikallaan jopa ilman kiinni pitämistä. Itse olen saanut SSB-tangon avulla kyykättyä esimerkiksi silloin, kun rintalihaksen repeämisen vuoksi normaalista tangosta kiinni pitäminen kyykätessä oli todella hankalaa. Fat bar puolestaan on toiminut lähinnä hauistreenin lopussa muutamien sarjojen verran vahvistamaan kyynärvarsia. Toki se taipuisi vaikka punnerrusliikkeisiin ja jopa maastavetoon, jossa otevoima joutuisi paksummalla tangolla todella koetukselle...

Seuraava erikoisempi tankohankintani kotisalille oli Hex bar / Trap bar, joka puolestaan tuo treeniin ihan uuden tavan tehdä esimerkiksi maastavetoa, kun sen voi tehdä "tangon sisällä" eikä tankoa tarvitse vetää ylös sääriä pitkin. Asento on helpompi pitää pystynä ja selkäystävällisenä.

Mitä tuleviin tankohankintoihin tulee, olen pohtinut uuden, erityisesti kyykkäämiseen tarkoitetun 25 kiloa painavan ja normaalia pidemmän ATX Raptor Xtreme kyykkytangon hankkimista. Toisaalta kiinnostaisi kokeilla myös kaarevaa ATX Buffalo Bar jousitankoa, joka on sekin suunniteltu erityisesti kyykkäämistä varten. Sen kaareva muotoilu kohdistaa rasituksen entistä paremmin jaloille ja vähentää rasitusta hartioilta, olkapäiltä ja alaselältä vähän samaan tyyliin kuin Camber bar, joka sekin voisi olla hankkimisen arvoinen lisä kotisalin tankovalikoimaan… Kovin on paljon vaihtoehtoja – ja mikäs sen hienompaa!

Edellinen artikkeli:
Seuraava artikkeli: