Miten valitsen kuntosalille sopivan lattiaratkaisun?

Miten valitsen kuntosalille sopivan lattiaratkaisun?

Kuntosalin lattian pitää palvella tiettyä tarkoitusta. Löytääksesi oikeanlaisen lattian, sinun tulee tietää minkälaista toimintaa kuntoilutilassa tulee olemaan. Tämän jälkeen mietitään persoonallisuutta ja pakollisia käytettävyyteen, turvallisuuteen ja määräyksiin liittyviä asioita, kuten tuleeko lattian olla palosuojattua ja täyttääkö se äänenvaimennuksen kriteerit. Myös maton asennus, huolto ja pesu on hyvä miettiä suunnittelussa.

Olet päättänyt rakentaa kotisalin, avata kuntosalin tai suuremman kuntokeskuksen, ja nyt mietit millainen lattia sinne sopii ja mistä sellaista hankkia. Olet varmasti pannut merkille kuntosalien yleisimmän lattiamateriaalin olevan kumia. Sitä löytyy rullatavarana, palamattojen muodossa, erilaisilla pinnoitteilla ja monissa väreissä. Olet varmasti huomannut myös keinonurmen. Mutta mikä sopisi juuri sinulle?

 
Kuntosalilattian toiminnallisuudet
 
Minne kumilattiaa?
Lattia tulisi aina valita käyttötarpeen perusteella. Nyrkkisääntönä voin todeta kumilaatan sopivan raskaaseen harjoitteluun, mutta rullamatto on edullisempaa. Painoharjoittelualueilla maton paksuus pitäisi olla vähintään 8 mm. Värillisillä palamatoilla saadaan vastaavasti elävyyttä liikuntatilaan.

Minne keinonurmea?
Keinonurmi sopii erityisesti toiminnalliselle alueelle, jossa iso osa harjoitteista tehdään hyödyntäen kehon omaa painoa. Et siis välttämättä tarvitse erillisiä painoja juoksemiseen ja hyppimiseen. Tähän riittää usein Plyobox-korokelaatikot, harjoitushihnat ja erilaiset lattialle laitettavat esteet, kuten pienet aidat ja kartiot, jolla harjoittelusta saadaan tehokasta ja miellyttävää. Lisäksi keinonurmi sopii erinomaisesti lämmittelyyn pehmeän koostumuksen ansiosta sekä monipuoliseen HIIT harjoitteluun. Keinonurmi tuntuu myös erittäin miellyttävältä jalkojen alla sekä suojaa erityisesti polvia ja niveliä erilaisten hyppyjen aikana. Koska jokainen kuitu on kudottu mattoon yksitellen, se tarjoaa pitkäkestoisen ja toimivan päällysteen.

Miten saada salille tiettyä ilmettä lattian avulla?
Keinonurmi tuo salille luonnollista ilmettä. Nurmikko mahdollistaa normaalisti ulkona tehtävät harjoitukset sisällä. Keinonurmi tuo myös varsin raikkaan tuulahduksen salille. Mattoja on saatavilla lukuisissa eri väreissä. Niistä löytyy varmasti sopivaa sävyä tehosteeksi tai miksei koko lattiaksi. Pelkän mustan lattian kanssa yleisilme voi olla varsin synkkä. Kokomusta lattia on silti varsin suosittu, suorastaan klassinen lattian väri meillä Suomessa.

Anna mielikuvitukselle tilaa
Kuntosalin lattiamateriaaleja saa tilattua toiveiden mukaan. Nurmea, kumimattoja ja painonnostoalustoja voidaan tarvittaessa kustomoida eri väreillä tai esimerkiksi oman yrityksen logolla. Nurmeen voidaan laittaa erilaisia merkintöjä, joilla osoitetaan tietylle harjoitukselle oma paikka. Tästä hyvänä ja varsin käytettynä esimerkkinä voidaan nostaa esille Speed Track -merkinnät, joita voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi kelkkaa työntäessä.

Voiko keinonurmea käyttää ulkona?
Synteettinen keinonurmi on alun perin kehitetty maakiekkoa varten, eli sen käyttö ulkona on erinomainen idea! Monet ulkoliikuntalajit hyödyntävät keinonurmea.

 
Miten kuntosaleilla käytettävä keinonurmi eroaa ulkokäytöstä olevasta nurmesta?
Kuntosaleilla käytettävä keinonurmi eroaa jonkin verran keinonurmesta, jota käytetään esimerkiksi Padel- ja jalkapallokentillä. Ulkona käytettävä nurmikko on keskipitkää keinokuitua, eikä niin kiharalla kuin kuntosaleilla käytettävä. Kuntosalin keinonurmen tarkoitus on yhdistää niitä ominaisuuksia, joita erilaisissa lajeissa käytetään ulkoliikuntalajeissa.

 

Turvallisuutta ja lattian suojaamista
Oikein valittu kuntosalin lattia eristää ääntä riittävästi ja suojaa maton alle jäävää lattian pintaa, joka on usein betonia, sekä lattian sisällä kulkevaa lattialämmitystä. Et halua lattiaan jäävän jälkiä, kun sen päälle pudotetaan käsipainoja tai levytanko. Pudottamiselta kun ei voi millään välttyä vapaiden painojen kanssa tai toiminnallisella alueella. Se yksinkertaisesti kuuluu asiaan ja on osana lajia nyt ja tulevaisuudessa. Vaikka hyvin suunniteltu lattiaratkaisu riittää sellaisenaan suojaamaan kuntosalin alkuperäistä lattiaa, isoille nostoille, kuten maastavedolle, suositellaan omaa maastavetoon tarkoitettua alustaa. Ollaan rehellisiä - se myös näyttää älyttömän hyvältä.

 

Eristääkö lattia ääntä?
Käsipainojen tiputtelu lattialle tai juoksumatolla juokseminen pitävät ääntä, joka kuuluu kuntosalitoimintaan. Joissakin tapauksissa kuntoilutilassa on rajoituksia melun suhteen ja sinun tulee ottaa tämä asia erityisesti huomioon.

Tällaisia tapauksia voi olla vaikkapa taloyhtiön kuntosali, mistä ei haluta äänten kantautuvan asuinhuoneistoihin. Mikäli kuntosalisi ei ole erillisessä omassa kiinteistössä ja toimit vuokralaisena osassa isompaa kompleksia, sinun tulee ottaa huomioon muut vuokralaiset. Havainnollistavin esimerkki voisi olla hotellien kuntoilutilat, joista lähtevä ääni ei missään tapauksessa saa häiritä hotellissa yöpyviä vieraita.

Seinien eristäminen äänieristelevyillä voi olla välttämätöntä, mutta sen lisäksi sinun tulee miettiä, minkälainen lattiamateriaali tarjoaa riittävän eristävyyden ja sopisi kyseiseen tilaan. Yleisesti ottaen, mitä paksumpi lattia, sitä parempi ääneneristävyys. Joissakin tapauksissa kannattaa harkita esimerkiksi kelluvan lattian rakentamista tietyille alueille kuten vapaille painoille. Näistä kannattaa konsultoida ammattitaitoisia myyjiämme.

 

Lattian asennus ja pesu
Kumimatto on helppo pitää puhtaana ja asennus on todella helppoa esimerkiksi mattoveitsen avulla. Kaikkien mattojen asennuksessa, on tärkeää saada rivien aloitus menemään täysin suoraan. Laser on varsin hyödyllinen apuväline asennuksissa. Epätasainen pohja saattaa aiheuttaa isojakin haasteita ja hidastaa mattojen asennusta. Tämä kannattaa ottaa huomioon asennukselle varatussa ajassa, etenkin jos kyseessä on teollisuushalli tyyppinen betonilattia.

Kumilaatat voidaan imuroida sekä pestä tavallista moppia käyttäen. Selvitä kuitenkin, ettei käyttämäsi pesuaine ole kumille haitallista. Kumilattian koneellinen pesu saattaa olla hankalaa koneen ja lattian välille muodostuvan kitkan takia. Koneellinen pesu onnistuu kuitenkin, mikäli lattiasi on valmistettu erilaisista polymeereistä, jotka eivät muodosta samanlaista kitkaa mitä tavalliset mustat kumilaatat.

Kumilaattojen pesun helppoudessa on merkittäviä eroja, kuten on myös niiden hinnassa. Mitä tiheämpi kumiseos kyseessä (vähemmän rakeinen) sitä helpompi se on pitää puhtaana. Huokoinen ja karkea pinnoite tekee moppaamisesta varsin hankalaa ja hyvin hidasta, jonka lisäksi lika imeytyy lattiaan paljon helpommin. Panostamalla hieman laadukkaampaan, säästää aikaa lattian ylläpidossa.

 

Ethän unohda budjetoida lattiaa kuntosalillesi?
Kuntosalin lattia on monesti viimeisin asia, mitä mietitään uutta salia perustaessa. Se saattaa unohtua ottaa huomioon jopa kokonaisuuden budjetoinnissa. Erityisesti, mikäli kuntosali on vain pieni osa palvelukokonaisuutta, kuten hotelleissa. Ethän siis unohda kuntosalin lattiaa, sillä siitä koituu muutoin ikävä lisälasku.

Lattian valinnalla on varsin suuri merkitys viihtyvyyden ja turvallisuuden kannalta. Oikein valittu kuntosalin lattia eristää ääntä riittävästi, suojaa alla olevaa lattian pintaa, luo kuntosalille haluttua visuaalista ilmettä ja täyttää toivotut palosuojaus-, huolto- ja pesukriteerit.

 

Haluatko kuulla lisää aiheesta tai oletko hankkimassa kuntosalilattiaa? Ota yhteyttä:
Ilkka Mitrunen

Email: ilkka@gofitness.fi
Puh: 044 022 8211
Insta: @ilkkamitrunen
LinkedIn: ilkka-mitrunen-26b77469