Kotisalin lattian valinta

Kotisalin lattian valinta

Kotisalia rakentaessa tuskin ensimmäiseksi tulee mietittyä salin lattiaa. Usein se ensimmäinen hankinta on levypainosarja tai punnerruspenkki ja lattialle kelpaa vanha matto tai palanen terassimattoa. Tässä tehdään usein virhe, joka ymmärretään korjata vasta myöhemmin. Asianmukainen lattia on laadukkaan kotisalin perusta, jonka varaan voi rakentaa lähes mitä vain.

 
Kumimatto on ehdoton alusta niin kaupalliselle kuntosalille kuin kotisalillekin. Kunnon kumimatolla ei treenitossu luista penkkipunnerruksessa tai kyykyssä, kumimatto takaa pidon haastavammissakin treeniliikkeissä ja on helppo puhdistaa kun sheikkeri kaatuu tai magnesium pöllyää. Itse tajusin hankkia laadukkaan kumimaton omalle kotisalilleni vasta kun tossu ensimäisen kerran luiskahti raskaassa penkkipunnerrussarjassa, sen verran ikävä kokemus, että enää ei tulisi mieleenkään treenata terassimaton päällä.

Kun kumimattopuoli on kotisalilla kunnossa, kannattaa katse suunnata painonnostoalustojen suuntaan, ainakin jos aikoo hiukan isompia painoja liikutella tai tehdä maastavetoa tai muita liikkeitä, joissa painot kolahtelevat lattiaan. Jokainen jonka käsille levypaino on kunnolla tärähtänyt maastavedossa kovalla alustalla, tietää miten suuri merkitys oikeanlaisella vaimentavalla alustalla on.

Yhdellä parilla laadukkaita kennomaisia kumilaattoja pääsee jo pitkälle ja jos haluaa panostaa kotisaliin vielä hieman enemmän, kannattaa vakavasti harkita kunnon painonostopaikan rakentamista, se maksaa varmasti itsensä takaisin treenimukavuutena - ainakin jos kotisalilla aikoo vähänkään enemmän treenata. Painonnostopaikkaa ei ole mitenkään välttämätöntä rakentaa kakkosnelosista ja vanerista, markkinoilta löytyy tarkoitukseen niin valmiita painonostopaikkoja, kuin eri paksuisia kumilaattoja ja palamattoja, joista voi koota haluamansa kokonaisuuden. Tärkeää on, että rakenne vaimentaa riittävästi, eikä luista treenikengän tai sukan alla. Pienellä panostuksella saa kotisalilla treenaamisen vietyä uudelle tasolle, turvallisemmalle ja miellyttävämmälle tasolle.

 

Kirjoittanut: jari Autere