Treenaamisen uudet ulottuvuudet

Treenaamisen uudet ulottuvuudet

Vuosi 2020 on nyt takana ja aika erilainen vuosi siitä tuli, kuin kukaan meistä olisi voinut vuosi sitten kuvitellakaan. Tällä hetkellä kasvomaskit on arkea ruokakaupoissa, turvavälejä pidetään automaattisesti ja käsiä pestään huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Mutta millainen vaikutus korona-arjella on ollut ihmisten treenaamiseen?

Uskallan väittää, että menneen vuoden aikana ilmestyi erilaisia kotisaleja autotalleihin ja treenipisteitä olohuoneiden nurkkiin enemmän kuin edeltävän vuosikymmenen aikana yhteensä. Keväällä kun yhteiskunta sulkeutui poikkeustilan myötä, useita kuntosaleja laitettiin kiinni ja lopuillakin väheni treenaaminen rajusti. Ryhmaliikuntatunnit loppuivat, eivätkä ihmiset enää uskaltautuneet kuntosaleille. Jotain muuta oli keksittävä. Kovin kauaa ei treenaavalle väestölle kuitenkaan pelkkä pururata riittänyt, vaan treenaamaan oli päästävä ja kotitreenivälineitä ostettiin enemmän kuin koskaan.

Kotona treenaaminen ja erilaiset isommat tai pienemmät kotisalit ovatkin yleistyneet viimeisen vuoden aikana runsaasti. Useimmista kodeista löytyy jumppakuminauhoja ja kahvakuulia, joistakin penkkipunnerruspenkkejä ja levytankoja, joistakin jopa kattavasti varusteltuja kotikuntosaleja. Ihmiset eivät ole jääneet makailemaan sohville, vaan etsineet uusia erilaisia tapoja huolehtia kunnostaan ja jatkaa treenaamista. Netistä on etsitty ennätysmäärin erilaisia kotitreeniohjeita ja omia treenejä on opittu soveltamaan omilla kotisaleilla ja tekemään korvaavia liikkeitä perinteisille kuntosaliliikkeille. Into liikkumiseen ja treenaamiseen ei ole loppunut, tietyllä tavalla vaan muuttanut muotoaan.

Kesän ja syksyn myötä koronapandemian ensimmäinen aalto laantui ja yhteiskunta taas avautui. Kuntosalienkin kävijämäärät kasvoivat ihmisten uskaltautuessa taas kotien ulkopuolelle ja palaamaan tuttujen treenien pariin. Sitä iloa ei kuitenkaan pitkään kestänyt, sillä jo loppuvuodesta alkoi koronapandemian toinen aalto iskeä Suomeenkin todenteolla ja ennen pitkää oltiin uudelleen samankaltaisessa tilanteessa kuin keväällä. Kahvakuulat eivät kauaa ehtineet nurkassa pölyttyä kun taas oli kotitreenivälineille käyttöä.

Itse haluan nähdä tässä koronatilanteessa jotain positiivistakin. On ollut hienoa nähdä, miten into ja halu liikkua ei ole kadonnut minnekään, vaikka mahdollisuudet treenata ovat olleetkin heikompia kuin aiemmin. Haluan uskoa, että koronan myötä kotisalit ja kotona treenaaminen on tullut pysyvästi perinteisten kuntosalitreenien rinnalle. Tässä erityisessä tilanteessa ihmiset ovat löytäneet uudenlaisia tapoja liikkua, eikä kahvakuula olohuoneen nurkassa ole enää vain pölyn peittämä outo sisustuselementti, vaan jatkossakin monipuolisen itsensä kunnossapitämisen väline.

 

Kirjoittanut: Jari Autere