Mitä pitää tietää, kun tilaa kuntosalin yritykselle, yhteisölle tai taloyhtiölle?

Mitä pitää tietää, kun tilaa kuntosalin yritykselle, yhteisölle tai taloyhtiölle?
30. joulukuuta 2022 295 näyttöä 5 min luku
Mitä pitää tietää, kun tilaa kuntosalin yritykselle, yhteisölle tai taloyhtiölle?

Kuntosalin suunnittelu yritykselle tai taloyhtiölle lähtee käyttäjien tarpeiden kartoituksella. Tilan mitat ja budjetti kuitenkin määrittävät millainen liikuntatilasta on mahdollista rakentaa. Kuinka paljon kuntosaliin pitäisi sitten budjetoida?

Tästä blogista saat vastauksia myös muihin yleisimpiin kysymyksiin, mitä meille tulee vastaan piensalin suunnitteluvaiheessa. Onko takuu voimassa, mikäli laitteet tulevat yhteiskäyttöön? Miten varmistan kohtuulliset toimitusajat, jotta projekti pysyy aikataulussa? Kuuluuko asennus hintaan?

 

Mitä laitteita kannattaa hankkia yrityksen kuntosalille?

Ensin pitää selvittää mikä olisi realistinen käyttöaste ja mitä tilalta halutaan; voimaharjoittelua, toiminnallista harjoittelua vai kevyempää cardio-laitetta yleiskunnon ylläpitämiseksi. Kuntosalin käyttöaste on olennainen tieto siksi, että sen perusteella valitaan laitteet, mitkä taatusti kestävät ja ovat takuunalaisia halutussa käyttötarkoituksessa. Monista kotikäyttölaitteista häviää takuu, mikäli sitä käytetään yhteisökäytössä. Siksi meillä on tuotteet luokiteltu käyttötarkoituksen mukaan selkeästi.

Aloittakaa siis käyttäjien tarpeiden kartoittamisella. Silloin on mahdollista etsiä ja tutustua tuotteisiin itse jo ennakkoon, ja siten esittää tarkempia toiveita laitetoimittajille. Monipuolisuus on aina hyvän salin mitta. Toimistotyössä tukilihakset eli core on erityisen tärkeässä roolissa.

Tarpeiden kartoittaminen voi osoittautua luultua hankalammaksi, mutta riippuen yhteisöstä, anonyymi sisäinen kysely tai avoin keskustelu toimivat yleensä parhaiten.

Mitä asioita erityisesti tulee ottaa huomioon kuntosalia suunnitellessa?

Äänieristys on tärkeässä roolissa. Erityisesti hotelleissa tai taloyhtiössä kuntoilutila saattaa aiheuttaa huoneistoihin meluhaittaa, ellei tätä asiaa huomioida jo suunnittelussa. Tilan lattian valintaa ei sovi siksi unohtaa tai budjetoida.

Tilan korkeus vaikuttaa myös siihen mitä laitteita on mahdollista saada. Laitteiden korkeus voi olla yli huonekorkeuden tai laitteen liikerata saattaa vaatia enemmän tilaa, kuin itse laite. Laitteiden käytön pitää olla turvallista myös muille salilla liikkuville. Esimerkiksi juoksumattojen takana on oltava tietynlainen varoalue, ettei laitteesta tippuessa lyö päätä tai aiheudu vakavampia vammoja. Rekumbentit ovat turvallisia ja erinomainen valinta myös kuntoutujille tai iäkkäämmille käyttäjille. Kaikkien yrityskäyttöön hankittavien laitteiden on hyvä olla CE hyväksyttyjä.

Mistä lähteä liikkeelle kuntosalin hankinnassa yritykselle, taloyhtiölle tai yhteisölle?

Useimmiten ensimmäinen askel on yhteydenottopyyntö, jonka viesti voi olla lyhyesti ja ytimekkäästi ’haluamme liikuntatilan’. Lähes aina käymme paikan päällä ja mittaamme tilan. Hyvin pian esitämme suoran kysymyksen budjetista. Hankintaprosessi on aika samanlainen talonyhtiöillä, yhteisöillä ja yrityksillä. Kunnat tekevät hankintansa julkisten tarjouskilpailuiden kautta.

Kun meillä on budjetti, tarpeet ja tilan mitat tiedossa, pystymme kertomaan mahdollistaako tilasi haluamasi tuotteet, luonnostella 3D piirustusta kuntosalista ja tehdä tarjouksen. Ensimmäinen tarjous sisältää karkean suunnitelman miltä sali näyttäisi ja mitä laitteita sekä toiminnallisuuksia se sisältää. Lisäksi tarjoukselta löytyy hinnat sekä tarkemmat tuotetiedot. Tarjousta hiotaan tästä eteenpäin yhdessä asiakkaan kanssa, kunnes löydämme parhaan ratkaisun.

Voiko yrityssalille tai taloyhtiön kuntoilutilalle laskea hintaa per neliö?

Karkeasti yrityksen kuntosalin tai taloyhtiön kuntoilutilan hintaa voi arvioida n. 200 - 300 € / m2. Esimerkiksi taloyhtiölle n. 50 m2 tilaan on yleistä hankkia n. 10 000 € laitteisto ja välineet. Tässä on huomioitu, että laitteet ovat yhteiskäyttöön soveltuvia (takuunalaisia).

Mikäli taloyhtiö valitsee kotikäyttöön tarkoitettuja laitteita yhteiskäyttöön, niin hinta voi alkaa jopa 50€ / m2. Asiakkaan toiveesta myymme näitä toki omalla riskillä mutta huomioitavaa on, että takuut raukeavat yhteisökäytössä.

Tulisiko kuntosalia oikeasti käytettyä?

Kannattaa miettiä jo valmiiksi, miten käyttäjät saisi aktivoitumaan, oli aktiiviliikkuja tai ei. Kaikille pitäisi pystyä tarjoamaan mieluinen harjoittelupaikka ja kuntoilukokemus. Eri keinoja madaltaa kynnystä, kannustaa ja aktivoida ovat käyttöönottokoulutus, ohjattu liikunta ja erilaiset sovellukset. Nykyisin monilla on joku kuntoiluun tarkoitettu sovellus, tekninen laite tai älykello. Niillä on helppo järjestää vaikkapa viikon mittainen askelkilpailu tai tehdä hyvä ohjattu treeni silloin, kun se sinulle sopii.

Tärkeintä aloittamisessa on tarjota helposti lähestyttävä matalan kynnyksen kuntosali. Toisin sanoen se, että työnantaja tai yhtiö tarjoaa mahdollisuuden liikkumiseen. Kaikkien asennetta ja tapoja ei saa muutettua, ei edes johdon tai naapurin esimerkillä.

On hyvä huomioida, ettei kaikki ole tuttuja kuntosalilaitteiden kanssa ja se voi vähentää salin hyödyntämistä. Me tarjoamme mielellämme käyttökoulutusta, jotta asiakkaamme pääsevät alkuun. Käyttökoulutusta ei kuitenkaan välttämättä tarvita.

Mitä trendejä näkyy yrityssaleilla?

Isoimpana trendinä meille päin näkyy, että yrityssalit ovat alkaneet ottamaan paljon vaikutteita kaupallisilta saleilta mitä tulee välineistöön. Ennen ostettiin enemmän kotijumpparoinaa mutta nykyisin välineet ovat kestävämpiä ja laadukkaampia. Kotivälineitä ei enää osteta tai sen puoleen suositellakaan yrityksille. Myös taloyhtiöissä panostetaan nykyisin enemmän laatuun, turvallisuuteen ja kokonaisuuden suunnitteluun.

Digitalisaatio tekee myös tuloaan ja näkyy mm. lisäarvoa tarjoavina liikuntasovelluksina, mitä tulee nykyisin suoraan laitevalmistajilta, kuten ATX:n oma aplikaatio. Kuntolaitteisiin kaivataan blue tooth ominaisuutta tai kosketusnäyttöä.

Meidän osaltamme aika ei tuo muutoksia käytäntöihin, kaikille yritysasiakkaillemme tarjotaan riittävän pitkäikäistä ja tarpeeseen sopivaa kattavaa laitekantaa ja harjoitusvälinettä, mikä sopii budjettiin.

Milloin on paras aika tilata kuntolaitteet?

Hyvä aika hankkia salilaitteita on silloin kun tarve vaatii ja budjetti antaa myöden. Mikäli haluaa varmistaa tuotteiden saatavuuden heti ja lyhyemmät toimitusajat, niin kannattaa välttää kiireisintä sesonkia. Sisäliikuntaan panostetaan silloin, kun päivä lyhenee tai kun kadut ovat liukkaita. Myös yllättävä epidemia aiheutti valtavan piikin tilauksiin ja näin ollen viivettä tuotantoon ja toimitusketjuun.

Kunnille loppuvuosi on yleensä vilkkainta sesonkia kuntolaitteiden hankinnoille. Loppuvuonna tiedetään jo aika tarkkaan minkä verran budjettia olisi vielä käytettävissä ja se pyritään hyödyntämään täysimääräisesti henkilökunnan hyvinvointiin. Yrityksillä tuppaa olemaan sama ajankohta tilauksille, toki tilikaudesta riippuen.

Haluatko kuulla lisää aiheesta tai harkitsetko yhtiöllesi kuntosalia? Ota yhteyttä:

Ville Sortava 

Email: ville@gofitness.fi
Puh: 040 056 8719
Insta: @gofitness_ville
LinkedIn: ville-sortava-13a4b8200

Edellinen artikkeli:
Seuraava artikkeli:
Liittyvät julkaisut