Miten löydämme motivaation ja rutiinin treenaamiseen?

Miten löydämme motivaation ja rutiinin treenaamiseen?
9. marraskuuta 2020 10 näyttöä 3 min luku
Miten löydämme motivaation ja rutiinin treenaamiseen?

Aloitetaan treenaaminen täysillä, hurjalla innolla, jaksetaan jonkin aikaa, kunnes seinä tulee vastaan ja treenaaminen loppuu siihen. Kuulostaako tutulta? Minä voin ainakin myöntää, että olen löytänyt itseni tästä tilanteesta useamman kerran. Mikä tekee tästä niin vaikeata? Miksi treenirutiineista ei pysty pitämään kiinni? Mitä me teemme väärin ja mitä voisimme tehdä muuttaaksemme tätä?

Suurin virhe on se, kun haukataan liian suurta palaa kakkua heti alkuun. Aloitetaan täysillä ja odotetaan heti näkyviä tuloksia. Tämä johtaa siihen, että kroppa ja pääkoppa sanoo itsensä irti hyvin nopeasti. Kukaan meistä ei ole ihmemies. Keho ei kestä liian kovaa rääkkiä pidemmän aikaa. Parempi vaihtoehto olisi aloittaa mukavalla tasolla, tehdä selkeä suunnitelma ja jakaa suunnitelma sekä tavoitteet pienempiin osiin. Älä unohda, että pienillä muutoksilla ja onnistumisilla saat parannettua kokonaisuutta ja lopuksi näillä on suuri merkitys. Kokonaisuus ratkaisee tässäkin asiassa.

Tästä päästään seuraavaan kohtaan, tavoitteen asetteluun. Miksi tavoitteen asettelu on niin tärkeää? Haluamme tuntea onnistumisen tunnetta. Kuinka hyvältä tuntuukaan, kun olet saavuttanut yhden tavoitteen ja voit yliviivata sen tavoitelistastasi? Onnistumisen tunne antaa sinulle lisää motivaatiota ja pystyt helpommin jatkamaan kohti seuraavaa tavoitetta. Tavoitteiden jakaminen pienempiin tavoitteisiin/osiin on siis hyvin kannattavaa. Tällä tavalla matka kohti päätavoitetta ei tunnu liian vaikealta. Ota yksi askel, yksi onnistuminen kerrallaan – näin saat ylläpidettyä sinun motivaatiotasi ja tahdonvoimaa!

Aina kun asetat itsellesi tavoitteen, pohdi ja kysy itseltäsi miksi haluat saavuttaa juuri tämän tavoitteen? Miksi tämä tavoite on sinulle tärkeä? Mitä arvoa tällä tavoitteella on sinun elämässäsi? Kun olet löytänyt näille kysymyksille vastauksen, ymmärrät paremmin miksi teet työtä tavoitteidesi eteen.

Harjoittelun tulisi suurimmaksi osaksi olla hauskaa ja jotain, mistä osaat nauttia. Välillä on kuitenkin tarpeellista pakottaa itsensä aloittamaan, vaikka se oma sohva juuri sinä hetkenä tuntuisi paljon paremmalta vaihtoehdolta. Aloittaminen on aina haastavin osuus, mutta heti kun olet päässyt alkuun, löytänyt itsellesi sopivan rutiinin ja kaiken lisäksi saanut kokea treeninjälkeisiä endorfiineja, voin luvata, että treenaaminen tuntuu paremmalta kuin miltä se alussa tuntui.

Muita vinkkejä motivaatioon voi esimerkiksi olla uudet treenivaatteet, uudet treenivälineet, treenikaveri, uusi urheilulaji tai ehkäpä uusi treeniympäristö (vaihda sisätreeni ulkotreeniksi). Mieti myös mikä itseäsi motivoi. Voiko treenivideon katsominen auttaa? Motivaatiopuheen kuuntelu? Treenikuvien katsominen tai jopa oman kuvan näkeminen jääkapin ovessa? Kaikki, mikä antaa sinulle lisää motivaatiota on kotiinpäin. Sinun täytyy löytää itsellesi toimivat keinot.

Lopuksi tullaan kaikkein tärkeimpään - kokonaisuuteen, pyhään kolminaisuuteen. Harjoittelu, lepo ja ravinto. Toimivan konseptin ylläpito vaatii kaikkien osa-alueiden huolenpitoa. Tietynlainen tasapaino täytyy löytyä osa-alueiden välillä, eikä mitään aluetta saa laiminlyödä. Kaikki vaikuttavat toisiinsa. Liian vähällä unenmäärällä sekä treeni- että suorituskyky laskee. Liian vähäinen ravinto vaikuttaa negatiivisesti harjoitteluun ja lepoon, sillä kropalla ei ole tarpeeksi energiaa optimaaliseen palautumiseen (vaatii riittävästi ruokaa ja lepoa).

On äärimmäisen tärkeää löytää sopiva tasapaino harjoittelun, levon ja ravinnon välillä. Tasapaino, mikä sopii juuri sinulle ja sinun arkeesi. Itsensä vertaaminen muihin on täysin turhaa. Olemme kaikki erilaisia, meillä on erilaiset kehot ja tulemme eri olosuhteista. Keskity omaan tekemiseesi, aseta tavoitteita, haasta itseäsi, mutta muista myös olla armollinen itsellesi. Tulokset eivät näy yhdessä yössä, mutta pienet askeleet kohti tavoitteitasi johtaa lopuksi suurempaan muutokseen.

Toivotan sinulle mukavaa syksyä ja energiaa näihin pimeisiin aamuihin ja iltoihin!

~ BF 2020  kilpalija

Edellinen artikkeli:
Seuraava artikkeli: