Tehoa treeniin vastuskuminauhoilla

Tehoa treeniin vastuskuminauhoilla
5. huhtikuuta 2021 19 näyttöä 2 min luku
Tehoa treeniin vastuskuminauhoilla

Sananlaskun mukaan pyörää ei kannata keksiä uudelleen. Siinä taustalla on ajatus siitä, että toimivaa menetelmää ei ole tarpeen uudistaa. Sama pätee tietyssä määrin myös kuntosalitreenaamiseen, suurimmat oivallukset painojen nostamisesta ja kehon optimaalisesta rasittamisesta on varmasti tehty jo vuosia sitten, mutta aina aika-ajoin esiin nousee uusia kikkoja tai apuvälineitä, joilla treeniä voidaan tehostaa uudella tavalla.

Muutamia vuosia sitten alkoi kuntosaleille ilmestyä eri värisiä ja eri paksuisia vastuskuminauhoja. Ei se välttämättä mikään uusi keksintö ole, mutta ainakaan oman ”treeniurani” alussa kultaisella 90-luvulla moisia ei kuntosaleilta löytynyt. Mutta miten näillä eri vahvuisilla vastuskuminauhoilla pystyy omaa treeniä tehostamaan tai miten niitä käytetään?

Vastuskuminauhoille käyttötarkoituksia on useampia. Niillä voidaan keventää jonkin liikkeen kuormaa tai tuoda liikkeeseen lisää vastusta. Yksi erinomainen esimerkki raskaan liikkeen keventämisestä vastuskuminauhalla on leuanveto. Kiepautetaan vastuskuminauha leuanvetotangon ympäri ja asetetaan sen lenkki jalkaterän tai polven alle, jolloin vastuskuminauha keventää leuanvetoa. Vastuskumin vahvuutta vaihtamalla avustava voima joko kasvaa tai pienenee ja ennen pitkää leuanveto sujuukin kevyesti ilman avustusta.

Vastuskuminauhojen yleistyessä on kuntosalilaitteisiin myös ilmestynyt erilaisia tappeja niiden käyttöä helpottamaan. Monista penkkipunnerruspenkeistä löytyy tapit vastuskumeja varten. Kun tankoon lisää painokiekkojen kaveriksi sopivan vastuskumin molempiin päihin, tuo vastuskumit lisää vastusta erityisesti noston loppuojennukseen. Vastaavalla tavalla vastuskumeilla on mahdollista saada lisävastusta esimerkiksi perinteisiin voimanostoliikkeisiin, kuten kyykkyyn ja maastavetoon. Vastuskumien etuna on, että niiden avulla on mahdollista kehittää juuri sitä liikesuorituksen loppuvaihetta, kuten esimerkiksi maastavedon loppuojennusta.

Käyttömahdollisuuksia vastuskuminauhoille on lukemattomia, niillä on mahdollista tuoda lisävastusta edellä mainittujen liikkeiden ohella lukemattomiin kuntosalilaitteilla tehtäviin liikkeisiin. Kannattaa kuitenkin suosia laitteita, joissa on valmiit paikat vastuskuminauhoille, irti päästessään vastuskuminauha saattaa napsahtaa iholle aika kipeästi.

Tämän hetkisessä yhteiskunnan tilanteessa, kun kuntosalilla treenaaminen on haastavaa, on lyhyemmillä vastuskuminauhoilla mahdollisuus tehostaa omaa kotitreeniä monissa eri liikkeissä. Esimerkiksi omalla painolla tehtävään kyykkyyn saa ihan erilaista tehoa asettamalla lyhyen vastuskuminauhan polven korkeudelle ja jännittämällä polvia ulospäin kyykkyä tehdessä. Toinen erinomainen pakaraa aktivoiva kotitreeniliike lyhyttä vastuskuminauhaa hyödyntämällä on asettaa lyhyt vastuskuminauha nilkan korkeudelle ja tehdä sivuttaisaskellusta pitämällä vastuskuminauha koko ajan jännitettynä. Vastuskuminauhan avulla tehtävässä kotitreenissä vain mielikuvitus on rajana ja jos itse ei liikkeitä keksi, google auttaa varmasti!

Hyviä treenejä niin kotiin kuin kuntosalillekin!

Edellinen artikkeli:
Seuraava artikkeli: