K-ryhmä on työhyvinvoinnin suunnannäyttäjä, jossa päivittäinen liikunta yhdistyy sujuvasti työpäiviin

K-ryhmä on työhyvinvoinnin suunnannäyttäjä, jossa päivittäinen liikunta yhdistyy sujuvasti työpäiviin
31. maaliskuuta 2023 141 näyttöä 5 min luku
K-ryhmä on työhyvinvoinnin suunnannäyttäjä, jossa päivittäinen liikunta yhdistyy sujuvasti työpäiviin

K-ryhmässä on kehitetty toimintamalleja ja tiloja määrätietoisesti henkilökunnan kuntoilun tukemiseksi jo toistakymmentä vuotta. Työntekijöille tarjotaan liikuntaetuus paitsi e-passin muodossa myös tarjoamalla liikuntapalveluita talossa sijaitsevissa liikuntatiloissa. Työterveyshuollon asiantuntemusta on hyödynnetty myös uusien tilojen suunnittelussa. Uuteen pääkonttoriin, Kalasataman K-Kampukseen, tuli näyttävä ja harkitusti käyttäjien tarpeiden mukaan toteutettu kuntosali, joka on kaikin puolin tätä päivää edistyksellisillä sähköä tuottavilla kuntolaitteilla ja viherseinällä.

Kuntosali suunniteltiin aidosti työntekijöiden tarpeiden mukaan

K-ryhmän uusi K-kampus valmistui vuonna 2019 Helsingin Kalasatamaan. Kampuksessa työskentelee noin 2000 henkilöä, joista noin 700 on päivittäin talossa varsinaisesti sisällä. Rakennuksen työtilat ja talossa kulkeminen on suunniteltu lähtökohtaisesti siten, että ne tukevat hyötyliikuntaa ja työhyvinvointia. ”Alusta alkaen suunnittelutyöhön osallistettiin meitä työterveyden ammattilaisia”, kertoo Päivi Lamberg, työfysioterapeutti. Lambergin työtehtäviin kuuluu K-ryhmän työterveydenhuollon lisäksi erilaiset työhyvinvoinnin projektit, kuten kuntosaliin liittyvät asiat.

Kampuksen kuntosalin laitteiden kilpailutus aloitettiin hyvissä ajoin jo 2018. Olennaista Kampuksen kuntosalin onnistuneessa toteutuksessa oli se, että työterveydenhuollon ammattilaiset pääsivät vaikuttamaan tilaan sekä sen layoutiin alusta saakka ja kuntosalin laitteet hankittiin perustellusti käyttäjien tarpeiden mukaan. Työntekijöille annettiin oikeasti mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen. Heidän tarpeensa kartoitettiin kyselyn avulla. Sen perusteella pystyttiin hahmottamaan, minkälaista salia halutaan. Tämän jälkeen työfysioterapeutit etsivät ammattiosaamiseensa pohjaten, että mitkä laitteet sopisivat juuri näihin tarpeisiin.

”SportArtin laitteet valittiin, koska niissä liikeradat tuntuvat todella luonnolliselta ja ne tukevat oikeaa liikemallia, eli omaa liikettä oikealla tavalla. Ne antavat nivelelle luontaisen liikkeen harjoittelun yhteydessä. Tiedämme, että Jenkeissä käytetään samoja laitteita esimerkiksi kuntoutukseen. Valinnat tehtiin perustellusti käyttäjiä kuullen ja sen pohjalta hankinnat menivät varsin onnistuneesti,” selittää työfysioterapeutti Lamberg heidän laitevalintojansa.

Myös K-ryhmän Vantaan Hakkilan logistiikkakeskuksen kuntosalin laitteet päivitettiin. Hakkilan toimipisteessä työ on fyysisempää ja siksi salikäyttäjien laitetarpeet poikkeavat k-kampuksesta. Hakkilassa tehdään selvästi enemmän voimaharjoittelua.

Kampuksen kuntosalilla on painotus monipuolisessa sekä toiminnallisessa harjoittelussa. Toiminnallista harjoittelua tukee erityisesti Rigg-treenikehikko ja vapaapainot huippulaadukkaalta saksalaiselta ATX merkiltä. K-ryhmän vastuullisiin arvoihin sopivat SportsArtin sähköä tuottavat cardio-laitteet sekä kuntosalilaitteet tukevat yleiskuntoa ja monipuolista harjoittelua. Nyrkkeilysäkki löytyy ja voimaköydetkin. Käyttömukavuutta lisää hyvät saunatilat ja kuivaushuoneet hikisille kamoille. Yleiseen viihtyisyyteen on panostettu valoisalla korkealla tilalla sekä viherseinällä.

Kampukselta löytyy lisäksi eri kerroksesta Neurosonic tuoli rentoutumiseen ja palautumiseen sekä hierontaa omakustanteisesti. Työmatkaliikkumiseen kannustetaan muun muassa siten, että suunnittelussa on huomioitu iso pyöräparkki ja hissit on suunniteltu rakennuksen sivulle eli ympäristö ohjaa portaiden käyttöön ja aktiivisuuteen.

Yrityksen kuntosalista kaikki hyöty irti seurannalla ja ohjauksella

Kuntosalien käyttöastetta seurataan mutta enemmän mututuntumalla, kuin seurantalaitteilla. Korona-aikana oli oltava rajoitukset myös yritysten sisäisellä salilla ja silloin K-ryhmässä hyödynnettiin ajanvarausjärjestelmää. ”Prime timet on selvästi havaittavissa ja käyttöaste on hyvä. Kuntosalin käyttö on sallittua omalla ajalla, ei työajalla. Asiantuntijatyössä Kampuksella voi ajoittaa treenejä vaikka työpäivän lomaan mutta Hakkilassa kuntosalia saa käyttää työvuorojen alussa tai niiden jälkeen”, kertoo Lamberg. Seurannalla voidaan tarkkailla myös yksittäisten laitteiden käyttöastetta. Kun on todettu, että käyttöaste on jossain ollut heikko, niin laite vaihdetaan. ”Porraskone vaihdettiin pois, koska se ei lyönyt itseään läpi. Sen tilalle tuli alkulämmittelyyn juoksumatto. Muuten on kaikki kuntosalin laitteet ja välineet aktiivisesti käytössä”, Lamberg kuvaa.

Kuntosali itsessään ei välttämättä saa henkilökuntaa liikkeelle tai muuttamaan liikunnallisia tottumuksiaan. Tämä on tiedostettu K-ryhmän työterveydenhuollossa. Siksi liikuntapalveluiden käyttöä tuetaan myös vahvasti ja erilaisin keinoin. Henkilökunnalle on kuntosalin käyttö ilmaista. Sen lisäksi Kampuksella tarjotaan ryhmäliikuntaa ohjatusti Loft nimisessä salissa. Työntekijät maksavat ryhmäliikuntatunnit itse mutta työnantaja tukee epassin kautta sitäkin. Tunteja ei ole joka päivä, vaan niitä järjestetään kurssiluontoisesti, kun saadaan tarvittava määrä osallistujia kasaan. Kurssien kesto vaihtelee, 10-15 kertaa, ja hinta määräytyy kertojen mukaan. Ryhmätuntien valikoimasta löytyy esimerkiksi Circuit, HIIT ja Jooga. Viikkotasolla kursseja järjestetään muutamaa erilaista.

Henkilökohtaista valmennusta, eli PT toimintaa, saa omakustannushintaan. Lisäksi työfysioterapeutit antavat neuvoja saliharjoitteluun. Kampuksella työfysioterapeutin työhuone on ihan kuntosalin vieressä. Hän antaa neuvoja oikeanlaiseen harjoitteluun, jos on ongelmia esimerkiksi niska-hartia seudulla. ”Emme laadi kuntosaliohjelmaa mutta oirekohtaiseen tilanteeseen meiltä saa apua” täsmentää Lamberg.

 

Yhteistyö Gofitneksen kanssa*

Yhteistyö on toiminut hyvin ja siksi voidaan ihan suositella. Rehellisesti voin sanoa, että on ollut onnistuneet kuntosalihankkeet kokonaisuudessaan. Laitetoimitukset ja kuntosalin rakentaminen meni suunnitelmien mukaan.

Aika tarkkaan jo tiesimme etukäteen mitä kuntosalilaitteita haemme, mutta kävimme silti paikan päällä kokeilemassa Gofitneksen demo-salilla, jotta saimme omakohtaisen kokemuksen laitteiden säädöistä ja toiminnallisuuksista. Ilkan asiantuntijuus myös vakuutti, että mitkä laitteet ovat tätä päivää sekä mikä on järkevin malli esimerkiksi jalkaprässeistä meidän salille.

Laitteiden käyttöönottoon saimme Gofitnekseltä ”kick off” esittelyn, mikä oli tosi hyvä, koska se auttoi ihmisiä heti tutuksi laitteiden kanssa. Ilkka Mitrunen tuli paikan päälle ja kertoi laitteista tarkemmin sekä ohjasi mitä laitteilla tehdään.

Meillä on myös huoltoleasing sopimus. Aina kun on tullut huollettavaa tai korjattavaa, niin eihän se ole ollut kuin ilmoitus, ja silloin asia on korjattu sekä hoidettu. Yhteistyö on toiminut saumattomasti.

 

Luottamus ja suosittelut

  • Minkä arvosanan annat yhteistyölle (1-5 tähteä)? 5
  • Suositteletko muille asteikolla 1-10? 10

*Vastaukset antoi Päivi Lamberg, työfysioterapeutti, K-ryhmä

Edellinen artikkeli:
Seuraava artikkeli:
Liittyvät julkaisut