K-ryhmä on työhyvinvoinnin suunnannäyttäjä, jossa päivittäinen liikunta yhdistyy sujuvasti työpäiviin

K-ryhmä on työhyvinvoinnin suunnannäyttäjä, jossa päivittäinen liikunta yhdistyy sujuvasti työpäiviin

K-ryhmässä on kehitetty toimintamalleja ja tiloja määrätietoisesti henkilökunnan kuntoilun tukemiseksi jo toistakymmentä vuotta. Työntekijöille tarjotaan liikuntaetuus paitsi e-passin muodossa myös tarjoamalla liikuntapalveluita talossa sijaitsevissa liikuntatiloissa. Työterveyshuollon asiantuntemusta on hyödynnetty myös uusien tilojen suunnittelussa. Uuteen pääkonttoriin, Kalasataman K-Kampukseen, tuli näyttävä ja harkitusti käyttäjien tarpeiden mukaan toteutettu kuntosali, joka on kaikin puolin tätä päivää edistyksellisillä sähköä tuottavilla kuntolaitteilla ja viherseinällä.

Yrityksen kuntosalista kaikki hyöty irti seurannalla ja ohjauksella
Kuntosalien käyttöastetta seurataan mutta enemmän mututuntumalla, kuin seurantalaitteilla. Korona-aikana oli oltava rajoitukset myös yritysten sisäisellä salilla ja silloin K-ryhmässä hyödynnettiin ajanvarausjärjestelmää. ”Prime timet on selvästi havaittavissa ja käyttöaste on hyvä. Kuntosalin käyttö on sallittua omalla ajalla, ei työajalla. Asiantuntijatyössä Kampuksella voi ajoittaa treenejä vaikka työpäivän lomaan mutta Hakkilassa kuntosalia saa käyttää työvuorojen alussa tai niiden jälkeen”, kertoo Lamberg. Seurannalla voidaan tarkkailla myös yksittäisten laitteiden käyttöastetta. Kun on todettu, että käyttöaste on jossain ollut heikko, niin laite vaihdetaan. ”Porraskone vaihdettiin pois, koska se ei lyönyt itseään läpi. Sen tilalle tuli alkulämmittelyyn juoksumatto. Muuten on kaikki kuntosalin laitteet ja välineet aktiivisesti käytössä”, Lamberg kuvaa.

Kuntosali itsessään ei välttämättä saa henkilökuntaa liikkeelle tai muuttamaan liikunnallisia tottumuksiaan. Tämä on tiedostettu K-ryhmän työterveydenhuollossa. Siksi liikuntapalveluiden käyttöä tuetaan myös vahvasti ja erilaisin keinoin. Henkilökunnalle on kuntosalin käyttö ilmaista. Sen lisäksi Kampuksella tarjotaan ryhmäliikuntaa ohjatusti Loft nimisessä salissa. Työntekijät maksavat ryhmäliikuntatunnit itse mutta työnantaja tukee epassin kautta sitäkin. Tunteja ei ole joka päivä, vaan niitä järjestetään kurssiluontoisesti, kun saadaan tarvittava määrä osallistujia kasaan. Kurssien kesto vaihtelee, 10-15 kertaa, ja hinta määräytyy kertojen mukaan. Ryhmätuntien valikoimasta löytyy esimerkiksi Circuit, HIIT ja Jooga. Viikkotasolla kursseja järjestetään muutamaa erilaista.

Henkilökohtaista valmennusta, eli PT toimintaa, saa omakustannushintaan. Lisäksi työfysioterapeutit antavat neuvoja saliharjoitteluun. Kampuksella työfysioterapeutin työhuone on ihan kuntosalin vieressä. Hän antaa neuvoja oikeanlaiseen harjoitteluun, jos on ongelmia esimerkiksi niska-hartia seudulla. ”Emme laadi kuntosaliohjelmaa mutta oirekohtaiseen tilanteeseen meiltä saa apua” täsmentää Lamberg.

Yhteistyö Gofitneksen kanssa*
Yhteistyö on toiminut hyvin ja siksi voidaan ihan suositella. Rehellisesti voin sanoa, että on ollut onnistuneet kuntosalihankkeet kokonaisuudessaan. Laitetoimitukset ja kuntosalin rakentaminen meni suunnitelmien mukaan.

Aika tarkkaan jo tiesimme etukäteen mitä kuntosalilaitteita haemme, mutta kävimme silti paikan päällä kokeilemassa Gofitneksen demo-salilla, jotta saimme omakohtaisen kokemuksen laitteiden säädöistä ja toiminnallisuuksista. Ilkan asiantuntijuus myös vakuutti, että mitkä laitteet ovat tätä päivää sekä mikä on järkevin malli esimerkiksi jalkaprässeistä meidän salille.

Laitteiden käyttöönottoon saimme Gofitnekseltä ”kick off” esittelyn, mikä oli tosi hyvä, koska se auttoi ihmisiä heti tutuksi laitteiden kanssa. Ilkka Mitrunen tuli paikan päälle ja kertoi laitteista tarkemmin sekä ohjasi mitä laitteilla tehdään.

Meillä on myös huoltoleasing sopimus. Aina kun on tullut huollettavaa tai korjattavaa, niin eihän se ole ollut kuin ilmoitus, ja silloin asia on korjattu sekä hoidettu. Yhteistyö on toiminut saumattomasti.

 

*Vastaukset antoi Päivi Lamberg, työfysioterapeutti, K-ryhmä

Luottamus ja suosittelut

Minkä arvosanan annat yhteistyölle (1-5 tähteä)? 5
Suositteletko muille asteikolla 1-10? 10