Smith-laite kotikuntosalin kulmakivenä

Smith-laite kotikuntosalin kulmakivenä
7. kesäkuuta 2021 102 näyttöä 2 min luku
Smith-laite kotikuntosalin kulmakivenä

Olen muutaman vuoden ajan rakennellut itselleni omaa kotikuntosalia. Liikkeelle lähdettiin jokunen vuosi sitten levytangolla ja painosetillä, mutta nyt autotallissa oleva kotisalini alkaa muistuttaa jo enemmän kuntosalia kuin autotallia. Jokainen kotikuntosalia rakentava lähtee rakentamaan sitä
omista lähtökohdistaan, miettien omia treenitottumuksistaan ja tarpeitaan. Itselläni oli alusta asti selkeänä mielessä mitä laitteita haluan kotisalilleni tangon ja levypainojen lisäksi.

Itse halusin omalle kotikuntosalilleni ehdottomasti Smith-laitteen. Ihan ensimmäinen syy on se, että treenatessani ”oikealla” kuntosalilla, käytän treenissäni hyvin paljon Smith-laitetta. Teen Smith:ssä paljon punnerrusliikkeitä ja lisäksi esimerkiksi erilaisia kyykyn variaatioita, joista joitakin on jopa mahdotonta tehdä vapaalla tangolla.

Yksi suosikkiliikkeistäni olkapäille on niskan takaa punnerrus ja sen teen poikkeuksetta Smith- laitteessa. Vapaalla tangolla en saa niskan takaa punnerrusta kohdistumaan ollenkaan niin hyvin oikeaan paikkaan kuin Smith:ssä tehtynä. Asennon saa Smith:ssä huomattavasti tukevammaksi ja luontevammaksi. Lisäksi toki loukkaantumisriski vähenee huomattavasti vapaaseen tankoon verrattuna.

Erittäin hyvä syy Smith-laiitteen hankkimiseen kotisalille onkin sen turvallisuus. Kotisalilla treenataan useimmiten yksin. Kun varmistajaa ei kotisalilla juuri koskaan ole käytettävissä ja kuitenkin sarjat halutaan tehdä ihan oikeasti loppuun asti, on Smith-laitteen etu vapaaseen tankoon
nähden, että tangon voi kääntää varmistustappeihin missä tahansa liikkeen vaiheessa, jos omat voimat loppuvat.

Turvallisuutta vapaaseen tankoon nähden tuo myös tangon kulkeminen kiskoilla. Tanko ei kallistele tai pääse horjumaan ja yksin treenatessa voi huoletta puristaa sen viimeisenkin voimanrippeen irti pelkäämättä tangon alle luhistumista.

Smith-laitteessa on mahdollista myös tehdä esimerkiksi etureisille eristettyä kyykkyä viemällä jalkaterät eteen ja pitämällä selkä suorana hieman Hack-tyyppisesti, mikä ei vapaalla tangolla onnistu. Myös tietyt askelkyykkyvariaatiot on huomattavasti helpompi toteuttaa Smith:ssä kuin
vapaalla tangolla.

Ei kannata kuitenkaan ymmärtää väärin, kaikkia vapaalla tangolla tehtäviä liikkeitä ei missään tapauksessa kannata unohtaa. Ihan perinteinen kyykky on esimerkiksi oman jalkatreenini perusta.
 
Yksi syy, miksi valitsin omalle kotisalilleni ATX:n Multismith-laitteen, oli siinä, että se toimii parin lisäosan myötä myös avoräkkinä ja siinä onnistuu kaikki vapaalla tangolla tehtävät liikkeet ihan yhtä lailla kuin esimerkiksi kyykkyhäkissäkin + Liiketuntuma on kyllä vallan hyvä ja sujuva niin koti- kuin pieneen yrityssali käyttöön!

Kovia treenejä kesään, kiskoilla tai ilman!

Edellinen artikkeli:
Seuraava artikkeli: