Panosta painojen säilytykseen kotisalilla

Panosta painojen säilytykseen kotisalilla
24. tammikuuta 2023 214 näyttöä 2 min luku
Panosta painojen säilytykseen kotisalilla

En ole koskaan voinut sietää epäjärjestystä, en varsinkaan kuntosalilla. Sekaisin olevat käsipainot tai siellä täällä lojuvat painokiekot ärsyttävät jopa suhteettoman paljon. Oma treenini sujuu huomattavan paljon paremmin, kun tarvittavat painot löytyy oikeilta paikoiltaan, eikä niitä joudu etsimään. Tämä on tärkeää ”oikealla kuntosalilla” mutta myös omalla kotisalilla.

Monesti erilaisten kotisalien hienous, mutta myös haaste, on niiden suhteellisen pieni koko. Mitä pienempi kuntosali on, sitä tärkeämpää onkin, että painoille on omat telineensä. Siellä täällä lojuvat painokiekot ja käsipainot ovat paitsi epäsiistejä, myös turvallisuusriski.

Kun painot ovat järjestyksessä, kulkee treenikin paremmin

Onneksi erilaisia säilytystelineitä löytyy suuri määrä eri tarkoituksiin. Sopivia telineitä löytyy niin pienemmille kuin isommillekin käsipainosarjoille. Käyttömukavuus paranee huomattavasti, kun käsipainot pysyvät hyvässä järjestyksessä ja helposti saatavilla omassa telineessään. Paria ei tarvitse etsiä, eikä pelätä vahingossa kompastuvansa lattialla lojuvaan käsipainoon. 

Sama koskee levypainoja. Erilaisia säilytystelineitä löytyy myös levypainoja varten suuri määrä ja treenaaminen helpottuu, kun ei tarvitse sopivaa levypainoa etsiä salin nurkista tai lattialta muiden levypainojen alta.

Jokin aika sitten tilasin omalle kotisalilleni jonkin verran ATX:n Bumber-levypainoja. Bumbereiden suurin etu on luonnollisesti se, että niitä kestää pudotella ihan eri tavalla kuin vaikkapa kahvallisia metallipainoja, jos siis tykkää tehdä esimerkiksi tempauksia tai toiminnallista treeniä. Toinen etu on tukevuus. Kun painolevyt ovat leveitä, eivät ne heilu ja kolise tangossa ja esimerkiksi kyykkyjen tekeminen on huomattavasti tukevampaa. Niin ja näyttäähän se tietysti miehekkäältä, kun tanko on melkein täynnä kiekkoja :D Bumbereiden leveys tuo kuitenkin myös haasteen, sillä leveät bumber-painot eivät sovi ihan jokaiseen painotelineeseen. Onneksi GoFitnessin valikoimasta löytyy sopivia vaihtoehtoja myös Bumber-painojen pitämiseen järjestyksessä. Täältä löysin itsekin sopivat painotelineet.

Kun käsipainot ja levypainot on saatu järjestykseen, on levytankojen vuoro, varsinkin jos niitä on kertynyt salille useampia. Lattialla lojuvaan levytankoon kompastuminen on aivan yhtä ikävää, kuin mihin tahansa muuhunkin ja lisäksi hyvin riskialtista. Ei ole myöskään turvallista jättää tankoja seinää vasten nojaamaan tai nostaa kaapin päälle, josta ne saattavat vieriä alas. Itse säilytän omia levytankojani seinätelineessä, missä ne eivät vie tilaa kompaktista kotisalista. Mutta löytyypä GoFitnessin valikoimasta myös tilaa säästäviä yhdistelmätelineitä, joissa on paikat niin levypainoille kuin parille tangollekin.

Omaa kotisalia suunnitellessa kannattaakin ehdottomasti käyttää hieman ajatusta painojen säilytykseen. Treeni kulkee aivan varmasti paremmin, kun painot ja tangot ovat järjestyksessä. Vaihtoehtoja on suuri määrä, eli ei muuta kuin valitsemaan sopivin omaan tarpeeseen!

Edellinen artikkeli:
Seuraava artikkeli: