Mistä lähteä liikkeelle oman kotisalin suhteen?

Mistä lähteä liikkeelle oman kotisalin suhteen?
29. syyskuuta 2022 353 näyttöä 3 min luku
Mistä lähteä liikkeelle oman kotisalin suhteen?

Oma kotisali helpottaa kiireistä arkea ja tuo niin treenimahdollisuuksia arjen keskelle kuin omaa rauhaa treenaamiseen. Omaa kotisalia suunnitellessa ja siitä haaveillessa nousee kuitenkin mieleen monia käytännön kysymyksiä, kuten esimerkiksi millainen on riittävä tila, mitä välineitä kannattaa hankkia ja paljonko ne maksavat?

Mistä sitten lähteä liikkeelle?

Ihan alkajaisiksi kannattaa lähteä liikkeelle tarpeesta. Mihin tarkoitukseen tarvitsen kotisalia? Jos tarve on lähinnä kehonpainolla tai kahvakuulilla tehtävälle treenille, ei tilaakaan tarvita paljoa, jumppamaton voi levittää olohuoneen lattialle ja treenivälineet on mahdollista säilyttää vaikkapa vaatehuoneen nurkassa. Jos taas tarve on kuntosalityyppiselle treenille kotiloloissa, tilaa ja välineitä tarvitaan luonnollisesti enemmän.

Usein kotisalia lähdetään rakentamaan esimerkiksi autotalliin, mikä onkin riittävä tila hyvinkin monipuolisen kotisalin rakentamiseen, kunhan kokonaisuuden suunnittelee alusta alkaen kunnolla. Kun tila on olemassa, kannattaa miettiä omaa treenaamista. Sellaisia laitteita ei kannata kotisalille hankkia, joita ei normaalistikaan kuntosalilla käytä. Suosittelen myös lähtökohtaisesti jättämään kymmenen erilaista liikettä mahdollistavat vaijerikuntokeskukset hankkimatta ja panostamaan ihan perusjuttuihin. Kannattaa esimerkiksi miettiä, mitä liikkeitä pystyisi tekemään vapailla painoilla laitteiden sijaan, laitteet kun vievät enemmän tilaa ja myös maksavat enemmän. Esimerkiksi käytettynä myytävät kuntosalien poistolaitteet ovat usein todella tilaa vieviä. Niiden sijaan kannattaa ennemmin hankkia kotisaleille suunniteltuja huomattavasti kompaktimpia ratkaisuja.

Mitä välineitä kannattaa hankkia ja paljonko ne maksavat?

Oikeastaan voisi sanoa, että jokaisen toimivan kotisalin perusta on levytanko ja levypainot. 100-150 kilon painosetillä pääsee jo monissa liikkeissä melko pitkälle ja voimien ja tarpeen kasvaessa painokiekkoja on helppo hankkia lisää. Kun painosetin kaveriksi hankkii tukevan kyykkyhäkin ja säädettävän vino/tasapenkin, alkaa liikevalikoima olla jo melko kattava. Tällä kokonaisuudella onnistuu kyykkyjen ja maastavetojen ohella niin punnerrusliikkeet rinnalle ja olkapäille kuin soutuliikkeet selälle. Useimmissa kyykkyhäkeissä on valmiiksi mukana leuanvetotanko ja lisäksi esimerkiksi ATX:n kyykkyhäkkeihin on mahdollista hankkia monenlaisia lisäosia, joilla kasvattaa liikevalikoimaa entisestään.

Käsipainot ovat usein myös todella monikäyttöisiä ja kasvattavat jälleen omalta osaltaan liikevalikoimaa ja treenimahdollisuuksia. Liikkeelle pääsee varmasti säädettävillä käsipainoilla, jotka ainakin aluksi ovat edullinen hankinta. Kun ajan myötä huomaa kaipaavansa kiinteiden käsipainojen tuomaa helppoutta säädettävien painojen sijaan, voi niitä ostaa yksittäisinä pareina tai painosarjoina.

Kyykkyhäkin, säädettävän penkin, levypainojen ja käsipainojen myötä alkaa treenaaminen olla jo todella monipuolista. Tällainen kokonaisuus löytyy GoFitness Megastoresta edulliseen hintaan. Tämän jälkeen innon kasvaessa voi omaa kotisalia laajentaa haluamaansa suuntaan. Itselläni seuraavat hankinnat ovat olleet ATX:n ylä/alataljalaite ja jalkaprässi/hack-kyykky. Seuraavienkin hankintojen suhteen kannattaa kuitenkin miettiä mille on oikeasti tarvetta ja rakentaa omaa kotisalia oman tarpeen mukaan. Näin sitä kotisalia tulee myös käytettyä ahkerasti.

Edellinen artikkeli:
Seuraava artikkeli: