Asiakastarina: Tässä on kenties Suomen näyttävin kotisali

Asiakastarina: Tässä on kenties Suomen näyttävin kotisali

Kun tila ei ole rajoite, saa kotisalista rakennettua niin näyttävän, että monet kaupalliset kuntosalitkin kalpenevat. Monipuolinen kuntosali omassa kotona mahdollistaa koko perheelle yhteisen harrastuksen, jaksamista arkeen ja enemmän aikaa yhdessä. Etelä-Pohjanmaalaisen maatalousyrittäjän Jussi Takalan kotisalilla onkin panostettu oikein tosissaan tähän liikunnalliseen kodin sydämeen.

Haave kotisalista eli kauan perheen isän, Jussi Takalan ajatuksissa. Aikaisemmin hänellä oli astetta karumpi painonnostotila mutta ei sitä Takalan mukaan kunnon kuntosaliksi voinut kutsua. Pari vuotta sitten Takaloille jäi ylimääräistä tilaa vaille käyttöä. Samaan aikaan iskenyt koronaepidemia siivitti päätöstä panostaa urheilullisen perheen omaan kotisaliin. Silloin valmistui kuntoilutilan ensimmäinen osa.

Kuntosalien koronasulkujen aikaan kotisalilla kävi perheen lisäksi joitakin kilpaurheilijoita, keitä Takala sponsoroi. ”Yleisurheilijoita olen tukenut sekä tytön valmentajaa, mutta ei mitenkään isossa määrin. Enempi olisi tulijoita mutta halutaan pitää perheen salina. En ole kyllä maksuakaan ottanut,” Takala kertoo. Jo viime kesänä kuntoilutilaan haluttiin lisää laitteita ja sitä laajennettiin.

Takaloiden kotisalilla ei ole tyypillistä ongelmaa, että laitteet toimittaisivat vaatetelineiden virkaa tai sali toimisi varastona. Perhe harjoittelee säännöllisesti ja kuntoilu on perheelle yhteistä aikaa. Kotisali ei ole päivääkään vailla käyttöä. ”Parhaillaan tyttö on siellä treenaamassa. Menee hyvin lukion vastapainona. Jos lapset eivät ole sisällä, niin tietää, että he ovat salilla,” Takala selostaa. Parhaina päivinä Takaloiden kotisalilla, eli Takala Gymillä, treenataan aamukymmenestä iltakymmeneen. Kotisaliksi se on poikkeuksellisen kovalla käytöllä, sillä maine hyvästä salista on kiirinyt.

Takaloiden kotisali onkin herättänyt huomiota myös muualla, lue tästä Maaseudun Tulevaisuuden artikkeli.

Salin käyttöä on pyritty säännöstelemään siten, että siellä olisi enintään pari tyyppiä kerrallaan sisällä, eli ei siellä silti ole ruuhkaa. ”Silloin pysyy omassa treenissä rytmissä, kun ei tarvitse odotella laitteiden vapautumista. Julkisella salilla kotisalin tunnin treeni venyisi puoleentoista,” perustelee Takala.

Takalan mukaan parasta omassa salissa on se, ettei vie aikaa lähteä salille ja saa tehdä treeninsä omalla syklillä ilman jonottelua. Tehokas ajankäyttö on erityisesti yrittäjälle tärkeää. Yleiselle kuntosalille on heiltä 10 km matkaa mutta matkoihin kuluva aika säästyy nyt muuhun. ”Harjoitukset ei jää välistä siksi, että on vähän väsynyt, eikä jaksa lähteä,” Takala selittää. Takala Gymillä pystyykin tekemään aika lailla kaiken halutun.

”Ainoana miinuksena olen huomannut, että nälkä kasvaa syödessä,” naurahtaa Jussi Takala.

Kotisalin laitteet ja välineet
Takalan urheilutausta auttoi laitteiden valinnassa. Hän tiesi jo etukäteen mitä etsii ja valinnat ovat menneet hänen mielestään kerralla nappiin.

Ensimmäiset hankinnat olivat soutulaite ja voimapuolelta räkki sekä painot. ”Silloin jo tiesin, että tämä lähtee tästä laajenemaan,” muistelee Takala. Sitten tuli käsipainot ja ristikkäistalja, joka vaatii jo enemmän tilaa. ”Kun tilaa on niin miksei,” tokaisee Takala kotisalinsa laajentamisesta. Ja tämä kotisali onkin poikkeuksellisen kookas tila - reilusti yli 100m2. Tila mahdollistaa ison ruohomattoalueen monipuoliseen toiminnalliseen treeniin, kuten kelkan työntäminen tai askelkävelyt painojen kanssa. Toki jos on tilat rajoitteena, niin sen mukaan on mentävä. Takaloilla on siitä suotuisa tilanne, ettei tilasta tarvinnut tinkiä. Takalat harjoittelevat mielellään vapailla painoilla ja nekin vaativat yllättävän paljon tilaa ympärilleen.

Vieläkin Jussilla tulee mieleen suunnitelmia, miten kotisalia tulisi kehittää. Viimeisin laite saapui heille toissa viikolla, nimittäin ATX:n pohjelaite istuen. Heillä on melkein kaikki ATX merkkiä kotisalillaan.

Poikkeuksellisen suuri käyttöaste asettaa laitteille jo tietynlaista vaatimustasoa. Siksi Takaloiden kotikuntosali on varusteltu ATX:n 800-sarjalla eli ammattikäyttöön tarkoitetuilla hyvin järeillä laitteilla. ”Tässä asiassa olen oppinut siihen, että pitää olla laatua. Olen testannut kevyempiä räkkejä ja taljoja, eikä ne ole minun juttujani. Myös liikelaajuudet ovat mahdottoman hyvät näissä, ei heilu eikä nitku. Laatu maksaa,” toteaa Takala jämptisti.

Kuntoilutila on suunniteltu tukemaan toiminnallista harjoittelua mutta erityisesti siellä on painotettu monipuolisuutta, ei pelkkää lihaksen kasvattamista. Perheen isällä Jussilla on hyvin urheilullinen tausta, muun muassa kestävyysjuoksusta ja vanhin tytär harrastaa fitnesstä. Heillä on kaikilla kilpailijataustaa. Siksi kotisalin piti mahdollistaa niin voimatreeniä kuin kestävyysharjoitteluakin - jotain hiihdon tueksi mutta myös crossfitia. ”Painojen pudottelua meillä ei harrasteta”, Takala selventää salinsa käyttötarkoitusta.

Aerobisista laitteista conceptin soutulaite ja spinning pyörä ovat eniten käytettyjä. Voimapuolelta power rack on kovassa käytössä ja sen mukana levytanko ja painot. Myös ristikkäistalja on suosittu, koska siinä saa koko kehon hyvin treenattua. Erikoisuutena Takala Gymillä löytyy heittoseinä palloille, mitä ei löydy edes monilta kaupallisilta saleilta. Peilit tuovat tilaan avaruutta ja fitness-harrastajalle on myös kiva nähdä miten liikkeet sujuvat. Viihtyvyyttä lisää äänentoisto ja televisio, josta voi katsoa vaikka Netflix-elokuvaa treenin aikana. ”Pitää olla hyvät kaiuttimet ja musiikin täytyy kuulua”, selittää Takala.

Kotikuntosalin hinta
Sali on tullut kustantamaan Takaloille arviolta 25 - 30 tuhatta euroa. ”Ihan tarkkaan en edes tiedä mitä tämä on kokonaisuudessaan maksanut. Paljon olen itse rakentanut tilaa.”, sanoo Takala. Takaloiden kuusihenkisen perheen harrastuksiin kuluisi rahaa vuositasolla varmasti jo muikea summa, mutta silti isä Takala ei laske kotisalin kannattavuutta sen perusteella. Pikemminkin hän näkee urheilullisen elämäntyylin ylläpitämisen olevan itsessään jo riittävän tärkeää panostaakseen siihen noin merkittävän summan.

”Kyllä kaikki hankinnat on kannattanut. Sen huomasin jo, kun niitä ensimmäistä kertaa kokeili. Kyllä tuolla rahalla varmaan auton saa mutta kyse on siitä, että kuka arvostaa mitäkin,” Takala perustelee.

 

Vinkit muille kotisalia suunnitteleville
Takala suosittelee, että jos on mahdollisuus, niin kannattaa varata pikkuisen liian iso tila, kuin liian pieni. Ylimääräisen tilan kanssa kyllä pärjää mutta pieneen on hankalaa sovittaa kaikkea tarvittavaa. Vaikka hänen oma salinsa onkin varsin suuri, niin silti Takala tähdentää, että jo pienillä pääsee alkuun. ”Suosittelisin ensimmäisenä räkkiä ja levytankoa sekä levypainoja. Jos tilaa jää, niin aerobinen laite ja käsipainot. Ruohomatto oli jo aivan luksusta.”

Takalalle on tärkeää, että laitteen pitää aina toimia ja kestää myös kovassa käytössä. ”Suosittelen satsaamaan laatuun. Jälkikäteen ei ikinä kadu, että tulipa nyt ostettua liian laadukas tuote mutta toistepäin niin voi käydä,” Takala korostaa. Takala kertoo, että häneltä on kyselty myös neuvoja, mitä laitteita kannattaa hankkia ja mainitsee aika suoraan tyrmäävänsä ne keskinkertaiset vaihtoehdot. ”Laadun kyllä huomaa jo tuotteen painossa. Hyvän laitteen runkorakenne vaan on painavampi,” selostaa Takala.

Yhteistyö Gofitneksen kanssa *
Yhteistyö Gofitneksen kanssa on mennyt hyvin. Asiakkaana haluan, että kun kysyn tuotteesta, niin siitä pitää osata kertoa muutakin kuin pelkkä hinta. Minulle on myös tärkeää, että saan henkilöt puhelimella kiinni. En ole sähköpostin käyttäjä. Villeltä olen saanut kaiken tiedon mitä olen tarvinnut, niin laitteista kuin teknisestä puolesta. Kaikki olen saanut mitä olen halunnut, vaikka koronan aikana joitain laitteita joutuikin odottamaan. Tilanteeseen nähden tuli kuitenkin riittävän nopeasti.

Luottamus ja suosittelut

Minkä arvosanan annat yhteistyölle (1-5 tähteä)? 5
Suositteletko muille (asteikolla 1-10)? 10, suosittelen ja olen myös suositellut.

*Vastaukset antoi Jussi Takala.