Blogg 5/21:
Power kedjor för att göra träningen mer effektiv
Metallhjärta by Jari Autere

 

Power kedjor för att göra träningen mer effektiv

 

Alltid nu och då har jag med avundsjuka sneglat på de stora, starka snubbarna på gymmet som använt kedjor i deras träningspass. Det ser väldigt coolt och tungt ut då kedjorna klingar, snubbarna stönar och lyfter skrot. Det jag undrar är om dessa kedjor är till någon annan nytta eller kanske enbart gjorda för att se coolt ut?

Kedjor kan användas som lite annorlunda, extra vikt tillsammans med viktskivor i övningar som utförs med skivstång. Lämpligast är kedjorna för de stora basövningarna, som marklyft, knäböj och bänkpress.

I marklyft läggs kedjorna på skivstången efter att viktskivorna lagts på. Det lönar sig att placera kedjorna så gott som på stångens ändor, dvs. inte fast vid viktskivorna där låsen brukar placeras. Ifall du lägger kedjorna för nära viktskivorna finns det en risk att kedjorna blir under viktskivorna vid sänkning av stången och detta är naturligtvis inte bra då det stör själva träningen.

Själva marklyft-övningen ändras inte vid användning av kedjor. Lyftet görs på precis samma sätt, skivstången lyfts längs med skenbenet och sänks sedan ner i golvet. Det som skiljer övningen med kedjor från den traditionella är att motståndet växer ju högre skivstången stiger. Med kedjor får man alltså ytterligare motstånd speciellt vid slutdelen av rörelsen. Samtidigt är det ändå svårt att räkna ihop den totala vikten som används.

I knäböj har det ingen betydelse var på stången du placerar kedjorna. Jag skulle ändå rekommendera att du lägger kedjorna nära stångens ändor. Då kommer kedjorna inte i vägen på samma sätt och du kan ha all fokus på själva utförandet av övningen. På samma sätt som i marklyft blir motståndet i knäböj mindre i botten på rörelsen och högre då du trycker dig upp.

Den tredje tunga basövningen som kedjor passar bra in på är traditionell bänkpress. I denna övning fungerar det på precis samma sätt, motståndet växer då du lyfter stången och det blir som tyngst vid slutdelen av övningen. Om du har svårigheter med slutfasen i bänkpress kan användning av kedjor verkligen hjälpa för önskad utveckling.

Fastän kedjor mestadels är träningsredskap för styrkelyftare som vill utveckla ett visst delområde av lyften, skulle jag ändå våga påstå att även amatörer som jag kan ha nytta av den variation som de erbjuder till träningen. Kom ihåg att vara försiktig i början då dessa kedjor kan ge instabilitet i små mängder eftersom rörelsen ändå skiljer sig en aning från de traditionella varianterna. När du vänjer dig vid den nya rörelsen, kan träning med kedjor skapa nya dimensioner till de traditionella övningarna som är bekanta från tidigare. Samtidigt får hela din träning en ny, extra kick!