Blogg 12/21:
Blogg: Effektiv träning med kettlebell
Metallhjärta by Jari Autere

 

Effektiv träning med kettlebell

Under de senaste två åren, vid sidan om traditionell gymträning, har olika former av funktionell träning och hemmaträning ökat allt mer. En av de mest effektiva formerna av funktionell träning är kettlebellträning som dessutom är väldigt enkelt att genomföra även hemma. Ett snabbt och effektivt träningspass med en eller två kettlebells, kan hur bra som helst genomföras till exempel under lunchpausen vid distansarbete.

Kettlebells är ursprungligen, som namnet antyder, metallkulor med handtag. I dagens läge är kettlebellsen inte enbart tillverkade av metall, utan även av andra material som passar bättre för inomhusträning. Handtaget på kulan är ofta tjockare än t.ex. en traditionell hantel eller skivstång, vilket ger mer utmaning och effekt under träning. De olika storlekarna på kettlebellsen erbjuder tränaren ett stort antal olika övningar. Genom att kombinera olika rörelser kan man enkelt få ihop ett tungt och effektivt träningspass.

Precis som vid gymträning är det ytterst viktigt att först lära sig rätta träningstekniker innan man börjar svinga kettlebellen. Genom att lära sig rätta tekniker är det enklare att undvika onödiga skador. I början är det smart att offra ordentligt med tid till övning med en mindre kula. Efter att tekniken satt sig på plats, är det tryggt att börja öka på träningskraften och småningom börja flytta sig till tyngre kulor.

Det finns oändligt med kettlebellträningar då det är enkelt att kombinera olika rörelser med olika storleks kulor. Ännu mer variation får man genom att ändra på antalet repetitioner, träningstempo och längd på själva träningspasset. Det är en bra idé att redan i början skaffa flera kettlebells i olika storlekar. Då behöver man inte göra alla rörelser med en och samma kula. I stället kan man enkelt justera vikterna för varje rörelse.

Du behöver naturligtvis inte hitta på alla träningspass själv, ifall du inte har tid eller ork till att använda din egen fantasi. Det finns oräkneligt med färdigt planerade kettlebellspass på nätet. Sådana pass som kan utföras både hemma och på gymmet. Även youtube innehåller en massa videon där själva övningsteknikerna gås igenom.

Vad nu då? Vi tar tag i kettlebellsen och sätter igång träningen!